Hva innebærer et smålån og minilån?
Smålån, minilån og mikrolån – Høres noen av disse begrepene kjent ut? De som har søkt om å låne penger tidligere har antakeligvis hørt om minst ett av uttrykkene. Lånetypen regnes som en egen nisje innen kategorien forbrukslån og forbindes ofte med slike långivere som Ferratum Bank, Folkia og Zmarta. Her har vi tatt en titt på hvordan denne typen lån fungerer, og på hvilken måte de skiller seg fra andre typer kreditt.
Hovedforskjellen ligger i navnet
Det kan virke intuitivt at slike lån består av et lavere pengebeløp enn det som er vanlig. Hvorvidt det stemmer kan nok likevel diskuteres, og blir opp til din egen subjektive vurdering. Noen såkalte “smålån” reklameres med lånebeløp opp mot 70 000 kroner, og da er det ikke lenger snakk om et smålån slik de fleste av oss forbinder med navnet. Majoriteten av såkalte smålån, minilån og mikrolån involverer likevel beløp under 10 000 kroner, og de skiller seg fra mer “vanlige” lån på en rekke områder.
Heng med videre når vi avslører hva et smålån egentlig består av, og hvilke ulemper og fordeler som følger med. Vi kan også anbefale at du tar en titt på https://www.forbrukslån.no/smålån/ for mer info om denne typen lån:
Et lån uten sikkerhet med høy rente
Smålån leveres uten sikkerhet, noe som betyr at banken ikke krever sikkerhet i noen av dine eksisterende eiendeler. En åpenbar fordel er det faktum at du kan bruke pengene på hva enn du selv ønsker, uten at långiver setter noen spesifikke krav. Her er det lett å se paralleller med forbrukslån, som har de samme karakteristikkene.
Men slike minilån leveres også med en skyhøy effektiv rente, med eksempler på inntil 6000 prosent. For å forstå hvordan renten kan nå flere tusen prosent bør man først ta en titt på hvilke kundegrupper som benytter seg av slike lån. Tilbydere av smålån opererer i en egen nisjé i markedet, der en relativt stor del av låntakerne misligholder gjelden. De som søker om slike smålån har i gjennomsnitt en uforholdsmessig dårlig kredittverdighet, og sliter ofte med å få hjulene til å gå rundt i privatøkonomien.
De høye rentesatsene kompenserer med andre ord for den økte risikoen for mislighold, og sørger for at långiverne fortsatt har mulighet til å tjene penger. At mange låntakere gir blaffen i gjelden, eller ikke klarer å gjøre opp for seg, er noe særlig Folkia (Folkefinans) har fått merke på bunnlinjen. Selskapet krever effektive renter opp mot 5600 prosent, men taper likevel penger på dyre lån (innlogging krever DN+).
Den nominelle renten er riktignok høy til å begynne med, men den korte nedbetalingstiden og gebyrene er det som virkelig får rentekostnadene til å skyte i været.
Nedbetalingstid og etableringsgebyr
Smålån blir ofte markedsført som et enkelt alternativ for de som trenger å låne mindre summer av gangen. Akkurat den betegnelsen kan virke noe misvisende ettersom smålån, minilån og mikrolån egentlig er det samme som et vanlig forbrukslån. Forskjellen er som sagt de skyhøye kostnadene man må betale, sett opp mot beløpet man ønsker å låne. En av forklaringene ligger i de høye etableringsgebyrene. Et gebyr på 500 kroner har enorm innvirkning på den effektive renten hvis man for eksempel låner 5 000 kroner.
De fleste tilbyderne av smålån krever i tillegg at pengene tilbakebetales raskt, og det er ikke uvanlig med smålån som løper over 1-2 måneder. Låner man penger for 1 måned vil det også ha stor innvirkning på den effektive renten, som baserer seg på 1 år av gangen. Et rentenivå på 35 prosent vil for eksempel forvandles til 420 prosent på grunn av den korte nedbetalingstiden. Blandet med store etableringsgebyr ender disse lånene opp med en skyhøy effektiv rente.
Smålån, minilån og mikrolån: Finnes det noen fordeler?
Som vi nevnte så vidt ovenfor er lånene usikrede, som betyr at man kan bruke pengene på det man selv ønsker. Behandlingstiden er som regel også kortere, med langt mer avslappede krav til kredittverdighet. Men slik må det også være, tatt i betraktning at søkerne ofte har en dårligere betalingsevne og gjeld/inntekt ratio. Rask behandlingstid og slappere krav til kredittverdighet kan likevel ikke regnes som noen stor fordel etter vår mening. Man burde styre unna disse lånene så langt det lar seg gjøre og heller holde seg til et billigere alternativ.